Парламент закликає запровадити санкції проти атомної галузі Росії, а також сприяти демілітаризації окупованої АЕС.

Верховна Рада на засіданні в понеділок, 15 серпня, прийняла звернення до міжнародних організацій та керівників країн із закликом засудити ядерний тероризм Росії на Запорізькій атомній електростанції. Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

"Верховна Рада закликає... визнати дії Російської Федерації щодо окупації ЗАЕС, її мінування та обстрілу, що ставить під загрозу безпечне існування світу, актом ядерного тероризму", – йдеться у заяві.

Парламент закликав ООН, європейські інституції, МАГАТЕ застосувати санкції проти всієї російської атомної галузі, зокрема проти держкорпорації Росатом, підприємств і організацій, що входять до її структури та їхніх дочірніх компаній, розташованих як на території РФ, так і за її межами, а також щодо російських фізичних осіб, які є керівниками цієї корпорації і її дочірніх підприємств.

Також Рада закликала парламенти й уряди держав – членів МАГАТЕ звернутися до Генеральної конференції МАГАТЕ із пропозицією призупинити дії привілеїв і прав РФ як члена Агентства, а також позбавити Росію права голосу на засіданнях Ради керуючих МАГАТЕ та можливості брати участь у програмах технічного співробітництва, науково-технічного обміну і міжнародних дослідницьких проектах під егідою Агентства.

Ще парламент закликав ООН, МАГАТЕ підтримати і вжити необхідних заходів задля організації та направлення спільної місії ООН та МАГАТЕ на Запорізьку АЕС з подальшою демілітаризацією станції та виведенням озброєних російських військових і техніки зі станції та всієї прилеглої території, включаючи місто Енергодар.