Законодавство не передбачає ліквідацію політичних партій у разі підозр їх членам.

Оголошення СБУ про підозру блогеру Анатолію Шарію не може бути причиною для припинення дільності Партії Шарія. Про це заявила голова Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська в Facebook.

"Автоматичне припинення діяльності партії не може бути наслідком дій окремого її члена, лідера, навіть керівника. У поза судовому порядку ліквідації структури через вручення підозри її лідеру навіть за серйозним злочином не передбачено законодавством", - підкреслила вона.

Згідно з Конституцією, утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, забороняються.

При цьому Айвазовська зазначила, що закон Про політичні партії передбачає, що в судовому порядку Мін'юст може ініціювати заборону партії в разі порушення вимог щодо її діяльності, встановлених Конституцією.

"Анатолій Шарій формально не очолює юридичну особу названої на його честь політичної партії, а підозри не є тим же, що й обвинувальний вирок", - додала вона.