Російські окупанти для сьогоднішнього обстрілу вокзалу Краматорська обрали ракету "Точка-У" для того, щоб звинуватити у вбивстві мирних людей Україну.

Про це заявив "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

"Вони спеціально обирають таку зброю, щоб потім звинуватити нас. По-перше, та ракета, яка була показана на фото, це дійсно "Точка-У". Це не "Іскандер". Нам достеменно відомо, що збройні сили російської федерації на другий тиждень війни, коли закінчилися ракети "Калібр" для "Іскандер-М" сухопутного базування, почали знімати зі зберігання "Точку-У". Є безліч фото і відео доказів, що в складі збройних сил російської федерації використовується ракетний комплекс "Точка-У". До речі, ми маємо низку неспрацювань ракет, коли вони падали, не підірвавшись, що говорить про дуже давній термін зберігання", - пояснив експерт.

Він також наголосив, що можна легко довести приналежність ракети, якою вдарили по Краматорську, Росії й з'ясувати напрямок польоту та місце запуску.

"Та ракета, яка лежить, має серійний номер. Ми за серійним номером можемо визначити дату її виробництва і місце її знаходження. Такі вироби реєструються за серійними номерами. Я думаю, криміналісти знають це і без моїх порад, але зняти зверху воронки цих ракет або розліт касетної частини самої ракети, то можна визначити напрямок, звідки вона прилетіла. Тоді питання відпадуть одразу", - каже Жданов.

Обстріл вокзалу в Краматорську

Сьогодні, 8 квітня, окупанти вдарили по залізничному вокзалу Краматорська. Загинули 50 людей, близько сотні доставили до лікарень.

За словами очільника Донецької області Павла Кириленка, під час ракетного удару на вокзалі перебували тисячі людей, адже триває евакуація жителів Донецької області в більш безпечні регіони України.

Дії окупантів кваліфіковані за 438 статтею Кримінального кодексу - порушення законів і звичаїв війни.

З Краматорська евакуюватимуть автомобільним транспортом всіх жителів Донецької області, які зможуть дістатися до міста.