Ситуація біля кордонів з Росією покращилася, але РФ досі тримає поблизу України велику кількість військових.

Глава МЗС Дмитро Кулеба заявляє, що Росія перестала "бряжчати зброєю" біля кордонів України, але може почати знову в будь-який момент. Про це він сказав під час форуму Україна 30 у вівторок, 11 травня.

"За останній місяць всі ми побачили, як працює стримування на практиці. Хочу подякувати всім партнерам України за те, що вони нас вчасно почули, за те, що вони зробили свій дуже важливий внесок в те, що Росія перестала брязкати зброєю. Я хочу підкреслити , що Росія залишається на кордоні і на окупованих територіях. Єдине, що змінилося, - це вона перестала голосно брязкати зброєю, однак вона може відновити ці дії в будь-який момент", - сказав Кулеба.

Водночас він нагадав про стратегічні пріоритети зовнішньої політики України - членство в ЄС і НАТО.

"Пріоритети наші традиційні: вони прописані в Конституції, вони деталізовані в Стратегії національної безпеки, ще детальніше вони будуть прописані в Стратегії зовнішньополітичної діяльності України, на прийняття якої ми всі з нетерпінням чекаємо. Це, дійсно, перш за все, рух на членство в ЄС і НАТО, але це також пошук місця України і, будемо відверті, отримання вигод і мінімізація ризиків від дій глобального протистояння, яке вже розгорнулося в світі між Сполученими Штатами і Китаєм", - додав міністр.