Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович вимагає належної документації та ретельного збереження доказів для притягнення винних до відповідальності.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович відвідала зруйновані російськими військами передмістя Києва. Про це повідомляє Європейська Правда.

"Масштаб і серйозність порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, що відбулися внаслідок агресії Російської Федерації проти України, вражають. Забезпечення відшкодування та підтримки жертвам та їхнім сім'ям та здійснення правосуддя буде неймовірно складним, але обов'язковим завданням", - сказала Міятович.

Комісар Ради Європи з прав людини зазначає, що війна мала серйозний вплив на дотримання практично всіх прав людини в Україні.

"Назви Буча, Бородянка, Ірпінь чи Андріївка стали символом жахливих дій, які тут відбувалися. Але, на жаль, їхні жителі не самотні у своїх стражданнях. По всій Україні набагато більше людей, які зазнали невимовних звірств. Кожен із них заслуговує на справедливість і не повинен бути забутий", - наголосила Міятович.

Міятович стверджує, що навіть під час війни життя та права людини мають бути захищені, а міжнародного права слід дотримуватися завжди: відповідальність за порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права є ключовою та вимагає належної документації та ретельного збереження доказів для притягнення винних до відповідальності.

"Зараз важливіше пам'ятати, що права людини не припиняються під час війни. Вони не відходять на другий план. Навіть під час війни життя та права людини мають бути захищені. І, що важливо, міжнародне гуманітарне право має поважатись усіма і за будь-яких обставин. Громадянське населення і громадянська інфраструктура не повинні бути мішенню. І до полонених бійців, і до тих, хто здається, до поранених та хворих потрібно ставитися справедливо та гуманно", - заявила вона.