Члени Альянсу продовжують надавати Києву передову зброю для протистояння РФ, зазначив Єнс Столтенберг.

Іспанія планує надати Україні чотири системи ППО Hawk. Про це повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу за підсумками засідання міністрів оборони Альянсу у четвер, 13 жовтня.

Він наголосив, що члени Альянсу передають Україні передові системи, " зокрема артилерію, засоби протиповітряної оборони, бронетехніку".

"Я вітаю сьогоднішнє оголошення Іспанії про надання чотирьох пускових установок Hawk для посилення протиповітряної оборони України - на додаток до того, що союзники надали протягом останніх днів. Дякую союзникам за вагомий внесок, і закликаю і надалі посилювати підтримку", - зазначив генсек.

За його словами, Україна також отримає від НАТО кошти на боротьбу з безпілотниками для захисту від атак Росії на цивільну інфраструктуру.

Зазначимо, що у комюніке Міноборони Іспанії про зустріч із міністром оборони України Олексієм Резніковим не згадується про системи Hawk. Проте іспанський міністр оборони Маргарита Роблес запропонувала українській стороні різні можливості для підготовки військових - як у двосторонньому форматі, так і в місії ЄС, створення якої починається.

Зокрема серед вже існуючих двосторонніх проектів згадується навчання українських військових у Сарагосі на протиповітряних ракетних системах Aspide.

У середу 12 жовтня глави МЗС України та Іспанії обговорювали наступний пакет військової допомоги Україні.

 


 

MIM-23 Hawk – американський військовий зенітний ракетний комплекс середньої дальності, виробництва компанії Рейтеон.