Особняк, в якому живе колишній заступник міністра МЗС, належить людині, яку пов'язують із конверт-центрами. Також журналісти припускають, що Гогілашвілі є громадянином Росії.

Звільнений після скандалу екс-заступник міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі разом із сім'єю проживає в одному особняку з керівником Головного управління розвідки Міноборони Кирилом Будановим, а будинок належить людині, яку у ЗМІ називають одним із бенефіціарів податкових схем. Про це йдеться в опублікованих у четвер, 16 грудня, розслідуваннях Bihus.Info та Слідство.Інфо.

Як з'ясували журналісти, Гогілашвілі не лише одружений із помічницею президента Володимира Зеленського - Марією Левченко, а й проживає в одному будинку із сім'єю керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова.

В особняк на 350 квадратів у Хотові, під Києвом, щоранку з'їжджаються автомобілі Служби безпеки України та спецпідрозділу СБУ Альфа, машини з "номерами прикриття" - зокрема, Volvo та позашляховик Nissan.

У будинку посилено заходи безпеки: перед виїздом Volvo територію обстежують кінологи з собакою, які приїжджають на машинах з автопарку СБУ.

Журналісти фіксували кортежі з "номерами прикриття" і біля будинку в Хотові, і на в'їзді до Головного управління розвідки Міноборони на Рибальському острові у Києві.

За словами Буданова, особняк орендує дружина Олександра Гогілашвілі, а він проживає в ньому як друг Гогілашвілі тимчасово, доки у його квартирі триває ремонт.

В електронній декларації Гогілашвілі зазначено, що сім'я орендує житло у людини, яка не є власником нерухомості, а просто працює ріелтором.

Реальна власниця особняка, згідно з інформацією з державного реєстру нерухомості, - Діана Стрєлковська: бізнес-вумен та дружина В'ячеслава Стрєлковського, якого у ЗМІ називають організатором низки великих конвертаційних центрів.

Зокрема, у жовтні журналісти РБК-Україна заявили, що отримали дані про компанії, які "наконвертували" за кілька місяців під 10 мільярдів гривень. Одним із бенефіціарів схеми журналісти називають саме В'ячеслава Стрєлковського.

В інтерв'ю Економічній правді колишній керівник Податкової служби Євген Олейников пояснював успіхи Стрєлковського, у тому числі й допомогою правоохоронних органів.

Декілька разів ДПС намагалася перевірити його компанії. Щодо низки компаній виникає дивна ситуація: тільки ми виходимо на перевірку, з'ясовується, що документи буквально вчора вилучили правоохоронні органи. Документи чомусь ніколи туди не повертаються, але й справа нікуди не рухається. А перевіряти нам нічого, тому що, якщо ми відкриємо Податковий кодекс, то з'ясуємо, що податкова служба проводить лише документальні перевірки", - говорив Олейников.

Буданов у коментарі Bihus.Info заявив, що знає Стрєлковського і що йому відомо, що цю людину пов'язують із незаконним обігом готівки - "обналом".

Слідство.Інфо зазначає, що "зважаючи на ймовірне російське громадянство Олександра Гогілашвілі, спільне проживання з ним керівника військової розвідки може становити загрозу національній безпеці України".

Журналісти також зазначають, що Гогілашвілі досі може мати закордонний паспорт громадянина Росії, який він отримав у 2012 році та термін дії якого спливає у 2022 році.

У російських реєстрах не знайшлося підтвердження, що Олександр Гогілашвілі вийшов із громадянства або здав паспорт. Такого підтвердження він не надав ні на офіційний запит Слідство.Інфо, ні за спроби поспілкуватися з ним.