Кредитний рейтинг України покращено зі "стабільного" на "позитивний". Економіка країни була стійкою до шоку від коронакризи, вважають аналітики.

Агентство Fitch Ratings підвищило прогноз довгострокового рейтингу України в іноземній валюті зі "стабільного" на "позитивний". Рейтинг підтверджений на рівні "B".

Зазначається, що кредитні основи України були відносно стійкі до шоку, викликаного коронавірусом.

Згідно з прогнозом, в 2021 році держборг України до ВВП впаде через перевищення показників доходів бюджету і відновлення ВВП.

Крім того, валютні резерви зросли, і Україна зберегла доступ до комерційного і зовнішнього фінансування від міжнародних фінансових організацій, незважаючи на нерівномірний прогрес щодо програми з МВФ.

У Fitch відзначають консолідацію грошової політики, підкріплену гнучкістю обмінного курсу, прихильністю таргетування інфляції і обачною податково-бюджетною політикою, що сприяло підвищенню макроекономічної стабільності і помітному скороченню державного боргу після виходу з геополітичного періоду 2014-2015 років.

Агентство прогнозує продовження програми України з МВФ Stand-By на 2022 рік. При цьому допускається, що частину коштів Україна зможе отримати ще цьогоріч.