Тактико-технічні характеристики, які дає іранська сторона щодо дронів-камікадзе, значно перебільшені й не відповідають дійсності, зокрема, йдеться про заявлену дальність польоту до 2,5 тис. км. Скоріш за все, вона може становити максимум 500 км.

Таку думку висловив журналісту УНН військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

«Росіяни масово використовують дрони-камікадзе, дві модифікації - Shahed-136 та Shahed-131. Тактико-технічні характеристики, які дає іранська сторона, значно перебільшені й не відповідають дійсності. Заявлена дальність польоту до 2,5 тис. км викликає певні запитання у спеціалістів, скоріше за все до кілометра, 500 км максимум, може 1000, але 2,5 тис. км як мінімум велике запитання. Бойова частина у Shahed-136 до 40 кг», - розповів Снєгирьов.

Він зазначив, що Shahed-131 – це зменшена копія Shahed-136. Там бойова частина до 15 кг.

«Власне, використовується безпосередньо як проти бронетехніки, так і працюють по інфраструктурних об'єктах. Їх специфіка використання в тому, що їх випускають по декілька одиниць одночасно. У чому небезпека? Він може летіти на низьких висотах, що ускладнює його виявлення системами ППО, до 60 метрів. Максимальна висота "потолка" його до 4 км. У чому недоліки, чому наразі українська сторона продемонструвала успішний характер боротьби з іранськими безпілотниками? Швидкість до 180 км, у нього двигун гучно працює, його можна навіть візуально засікти та почути. Відповідно швидкість до 180 км дозволяє працювати стрілецькою зброєю», - сказав Снєгирьов.

Експерт зазначив, що дрони-камікадзе досить легко збивати звичайною зброєю.

«Гепард» є найбільш ефективною зброєю, яка може протистояти іранським безпілотникам», - додав Снєгирьов.

Військовий експерт Михайло Жирохов розповів журналісту УНН, що дрони-камікадзе є копіями ізраїльських або американських машин, які впали на територію Ірану, і потім методом реінжинірінгу їх зробили на власних комплектуючих.

«Їх реальної характеристики не знає ніхто, тому що Іран - це дуже закрита країна. Ті тактико-технічні дані, які вони видають, не завжди відповідають дійсності. Тому щось конкретне сказати можуть тільки інженери, які вивчали ці апарати», - розповів Жирохов.

Він зазначив, що ефективним методом для боротьби проти дронів можуть бути засоби радіоелектронної боротьби або зенітні комплекси типу «Шилка», «Гепард».

«Це не велика швидкість, 100-120 км. Вони торохтять, вони дуже шумні. Їх візуально навіть можна помітити і, якщо є можливість, розстріляти в повітрі. Західні спеціалісти вважають, що є дрони, які працюють по координатах, тобто з самого початку GPS забивається і воно летить. Також думають, що є ще модифікація, яка може керуватися за допомогою ручного наведення, тобто оператор, який сидить десь за 300-500 км, і він наводить цей дрон», - розповів Жирохов.