Влада України готувалась до російського вторгнення "з першого дня, коли вступила на свої посади", каже голова РНБО.

Західні країни не давали Україні необхідних озброєнь до війни, оскільки не вірили у здатність країни протистояти війні з Росією. Про підготовку до вторгнення окупантів розповів голова РНБО Олексій Данілов в інтерв'ю виданню Бабель.

За його словами, партнери недостатньо чітко попереджали про небезпеку і робили це більше у приватних розмовах, хоча союзників просили про ППО та превентивні санкції, щоб РФ передумала атакувати.

"У цьому кріслі [навпаки] сиділо дуже багато шанованих людей, які говорили таку річ: "П'ять-шість днів, далі знищення всього військово-політичного керівництва країни, далі концтабори, далі фільтраційні табори - і ви перестаєте існувати як країна". Це те, що говорили всі, без винятків. На це ми відповідали, що такого не буде, це наша земля, ми її захищатимемо, у нас є воля до свободи", - розповів Данілов.

Глава РНБО заявив, що до війни з Росією "готувались з першого дня, коли вступили на свої посади".

За його словами, влада "заздалегідь відпрацювала дуже багато питань" щодо оборони - "взагалі не згодні з тими, хто каже, що ми не підготовлені, просто кожен по-своєму представляє підготовку".

Також Данілов пояснив, що неможливо було попередити про вторгнення, тому що не була відома точна дата вторгнення - "напередодні Нового року, з 10 до 15 січня, 24 лютого, 25-го".

"Жодній людині в Україні я не сказав, що 24 лютого буде війна - [24 лютого] всі мої діти, онуки, близькі були тут", - сказав глава РНБО.