Представники Червоного Хреста повинні мати можливість негайного доступу до всіх військовополонених у всіх місцях їхнього утримання, зазначають в МКЧХ.

Міжнародний комітет Червоного Хреста почав реєструвати військовослужбовців, які залишають територію маріупольського заводу Азовсталь. Про це повідомляє прес-служба МКЧХ.

Повідомляється, що вже зареєстровано сотні українських військовослужбовців, включаючи поранених.

"Процес реєстрації, якому сприяв МКЧХ, визначає заповнення людиною форми з особистими даними, такими як ім'я, дата народження та найближчий родич. Ця інформація дозволяє МКЧХ відстежувати тих, хто потрапив у полон, і допомагати їм підтримувати зв'язок із своїми сім'ями", – йдеться в повідомленні.

Згідно з мандатом, який надано за Женевськими конвенціями 1949 року, представникам Червоного Хреста належить мати можливість негайного доступу до всіх військовополонених у всіх місцях їхнього утримання, але в Червоному Хресті наголосили, що не здійснюють транспортування військовополонених до місць їхнього утримання.

Нагадаємо, увечері 16 травня почалася операція з порятунку військових ЗСУ з Азовсталі. З території металургійного комбінату Азовсталь у Маріуполі в непідконтрольні Києву населені пункти вивезли перших 264 українських військових: 53 тяжкопоранених доправили в лікарню в Новоазовську, решту 211 – в Оленівку. Для подальшого повернення бійців додому буде проведено процедуру обміну.