Нікому не можна робити замах на фундаментальні цінності: регулярну змінюваність влади, свободу слова, можливість роботи для бізнесу, оборону країни, — це може привести до неконтрольованих наслідків і несе величезну небезпеку для держбезпеки.

Про це ексміністр МВС Арсен Аваков заявив в ефірі одного з телеканалів.

“Дах може зірвати у будь-кого, коли мова йде про наступ на фундаментальні цінності. На виборність, на регулярну змінюваність влади свободу слова і економічні параметри. Президент повинен забезпечити оборону і безпеку, права і свободи громадян, у тому числі свободу слова, і економічний розвиток — якість життя для кожного з нас. Через два з половиною роки я подивився на цю прес-конференцію Президента з цих трьох позицій”, — заявив Арсен Аваков.

Ексміністр підкреслив, існування серйозних проблем в області захисту прав громадян і оборони, що посилюються діями влади.

“Права і свободи — не буває прав і свобод без свободи слова. Коли діюча команда не сприймає критичність по відношенню до себе, не має критичного погляду на те, що відбувається, у всьому винними „стають“ журналісти, погана розвідка, інше. Оборона і безпека. Я не хотів би, щоб Верховний головнокомандувач не допускав такий тон щодо своїх офіцерів. Офіцери розвідки діють на межі, ризикуючи життям, розраховуючи, що за спиною у них стоятиме держава. Кожен солдат повинен знати — його підтримають, — без цього не буде оборони країни. А я побачив безпрецедентну емоційну атаку Президента на офіцерів української армії на розвідників, що демонструє його образу. Я такого не чекав. Я хочу попросити Президента і кожного: цих людей треба підтримувати, і Генерала Бурбу і тих офіцерів, яких вигнали на вулицю після того, що вони робили для країни”, — прокоментував ексглава МВС.

Він також заявив, що чинна влада створює несприятливі умови для бізнесу.

“Проблема номер три — економіка. У нас проблема з енергетикою — ми йдемо на тонкій лінії. З фінансами. І Президент в прямому ефірі дозволяє собі атакувати великий бізнес. За дві години до цього акції всіх українських компаній (не тільки ДТЕК Р. Ахметова) на Лондонській біржі впали дуже серйозно. За ці 2 години Україна втратила мільярди. Я не хотів би щоб наш президент був причиною такої ситуації”, — заявив А.Аваков.

Він також підкреслив, що риторика президента веде до розхитування ситуації в суспільстві, що неприпустимо в умовах війни на Донбасі.

“Ми підходимо до державного перевороту. Некомпетентність людей при владі, непрофесійні і несистемні люди, не маючи достатньо аргументів для якісного управління, продукують інтригу і звинувачення. У країні криза, з якої незрозуміло, як вирулювати, а президент намагається знайти винних, замість того, щоб не запропонувати шляхи вирішення проблеми. Звідси виникають інтриги, образи і фантазії — про державний переворот в тому числі. Страх вбиває розум. Замість спокійного аналізу йдуть імпульсивні рішення. А біля наших кордонів знаходяться російські війська. Весь світ говорить про небезпеку. Це божевільне потрясіння для країни. Під час Майдану і якийсь період після країна дуже слабка. Минулий раз Путін цим скористався. Може скористатися і ще раз. Ми повинні бути дуже делікатні з такими речами”, — підсумував Арсен Аваков.