Сьогодні, 20 червня, у світі відзначають День медичного працівника, День батька, Всесвітній день біженців та Всесвітній день захисту слонів в зоопарках.

А за релігійним календарем сьогодні відзначається Трійця. передає УНН.

Третя неділя червня є такою датою, про яку пам’ятають якщо не всі, то дуже багато. У цей день країна відзначає День медичного працівника. Немає такої людини, яка не стикалася б у своєму житті з медициною. Адже кожен хоче прожити довге активне життя, а для цього треба попереджати появу хвороби або лікувати, якщо вона вже з’явилася. Медичним працівникам люди довіряють найдорожче, що у них є — це здоров’я своє і своїх близьких, а це вимагає від лікарів сучасних знань, високої самовіддачі і кращих людських якостей. День медичного працівника це свято не тільки лікарів, а й фельдшерів, медсестер, молодшого персоналу, адже ніякої сучасний прилад не замінить чуйного й уважного ставлення до хворого. Специфіка цього свята така, що багато хто з медиків відзначатимуть його на робочому місці, лікуючи пацієнтів. Засновано День медичного працівника Указом Верховної Ради СРСР 1980 року “Про святкові і пам’ятні дні”.

УНН вітає всіх медиків та дякує їм за віддану роботу у часи пандемії коронавірусу.

Сьогодні, 20 червня, в Україні святкують День батька — щорічне свято на честь татусів, що відзначається в більшості соціально розвинутих країн. В Україні День батька відзначається в третю неділю червня.

День батька в Україні офіційно визначений із 8 травня 2019 року, коли Кабінет Міністрів України схвалив Указ Президента України “Про День батька”.

Щодо історії пропозиції про відзначення свята, то запропонували ввести цей день в Україні представники МГО “Міжнародний Центр Батьківства”, започаткувавши у жовтні 2006 р. Громадську ініціативу “День Батька”. У рамках цієї ініціативи зібрано 10 тис. підписів від громадян під листом до Президента України зі пропозицією ввести День Батька на державному рівні. Також 2007 року було проведено у Львові, Кіровограді та Дніпрі регіональні громадські форуми представників державних, громадських і релігійних організацій “Роль чоловіка як батька в сім’ї та суспільстві”.

18 вересня 2008 року за підтримки Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту — Перший усеукраїнський громадський форум у Києві в Жовтневому палаці. У форумі взяли участь близько 500 учасників від 57 громадських організацій, 23 представники малого та середнього бізнесу, 18 релігійних організацій та об’єднань, 12 представників ЗМІ. На форумах учасники обговорювали ідеологічну складову наявності такого свята. Було визнано, що для українського суспільства важливо повернутися до моделі доброго батька, що:

  • відповідає за збереження життя дитини від її зачаття;
  • у партнерстві з мамою бере активну участь у вихованні;
  • забезпечує сім’ю матеріально, та в такий спосіб, щоб був час на розвиток здорових стосунків у сім’ї;
  • виховує дітей на засадах високої моралі своїм особистим прикладом.

Ідея введення Дня Батька була широко підтримана громадськістю та висвітлена в ЗМІ. Того ж 2008 року МУСМС у співпраці зі громадськістю підготувало проєкт указу Президента України “Про день батька”, що було схвалено Гуманітарним урядовим комітетом при Кабінеті Міністрів України. У грудні 2008 року КМУ, посилаючись на фінансову кризу, відклав ухвалення рішення з ряду указів до покращення економічної ситуації в країні. Серед них був і згаданий указ.

Всесвітній День біженців була призначена Організацією Об’єднаних Націй на честь біженців по всьому світу. Він відзначається щороку 20 червня і визнає силу і мужність людей, які були змушені втекти з рідної країни, щоб уникнути конфліктів чи переслідувань. Всесвітній день біженців — це нагода викликати у громадськості співчуття та розуміння їхньої біди та визнати їхню стійкість у відбудові свого життя.

Всесвітній день біженців висвітлює права, потреби та мрії біженців, допомагаючи мобілізувати політичну волю та ресурси, щоб біженці могли не тільки виживати, але й процвітати. Хоча важливо щодня захищати та покращувати життя біженців, такі міжнародні дні, як Всесвітній день біженців, допомагають зосередити увагу світової влади на тяжкому становищі тих, хто тікає від конфліктів чи переслідувань. Багато заходів, що проводяться у цей день, створюють можливості для підтримки біженців.

В даний час на планеті налічується близько 20 мільйонів біженців і 25 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Основна частина біженців знаходиться в Африці, в зоні афганського конфлікту, на Балканах. Все це робить проблему біженців однією з найгостріших в сучасному світі.

Міжнародне співтовариство консолідує свої зусилля по полегшення важкої долі цих людей. Створене в 1950 році Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) в наш час є центральним міжнародним агентством, докладають зусиль для вирішення цього завдання.

Сьогодні, 20 червня, захисники тварин закликають звернути увагу на проблеми слонів — найвеличніших тварин сучасності. У світі багато небайдужих людей, які об’єднуються і намагаються внести свій внесок у захист прав тварин. Представниця однієї такої організації виступила з ініціативою проведення дня захисту слонів, що живуть в зоопарках. Це сталося у 2009 році.

Багато людей милується велетнями, не знаючи жодної інформації про них. А вона дивовижна. Це тварини, які спілкуються між собою навіть на далеких відстанях. Вони виявляють почуття взаємодопомоги й радості, щастя і веселощів. Існують африканські та індійські (азіатські слони).

В цей день активісти рухів, які виступають на захист тварин у неволі, проводять різноманітні заходи. Організовуються благодійні збори коштів, що перераховуються на поліпшення умов проживання слонів. Проходять акції в зоопарках. Їх головна мета — заклик до переміщення слонів у природні заповідники.

Іменини сьогодні відзначають: Олександр, Ганна, Богдан, Валентин, Василь, Володимир, Григорій, Максим, Марія, Микола, Павло, Петро та Тарас.