Землі сільгосппризначення в Україні зараз продаються значно дорожче від нормативно-грошової оцінки, заявили в Мінагрополітики.

В Україні середня ціна гектара землі сільськогосподарського призначення становить близько 33 тисяч гривень. Про це заявив глава Мінагрополітики Роман Лещенко за підсумками 100 днів земельної реформи, повідомляє Укрінформ у вівторок, 12 жовтня.

"Якщо брати загальну цифру всіх трансакцій за землями сільськогосподарського призначення, то середня вартість одного гектара, станом на 9 жовтня, становить 43 879 грн. Але якщо ми робимо середньозважену вартість одного гектара землі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, то це йдеться про 32 тис. 857 грн. А якщо говоримо про середньозважену вартість для ведення особистого селянського господарства, йдеться про 33 тис. грн", - сказав Лещенко.

За словами міністра, поділ за вартістю землі було зроблено для кращого розуміння ціноутворення на землю сільськогосподарського призначення. Якщо взяти загальну масу трансакцій з продажу землі сільгосппризначення, то середня ціна є більш як 40 тис. грн, однак тут врахована вартість землі в Київській області понад 240 тис. грн за гектар. Очевидно, ця земля не буде використана для сільгосппотреб, тому були за основу взято 95% трансакцій на ринку землі.

У той же час, на сьогодні землі сільгосппризначення в Україні продаються значно дорожче від нормативно-грошової оцінки, зазначив Лещенко.

"В Україні абсолютно цивілізована форма ринку землі, немає ніякого поспіху. У нас на сьогодні більше 28 тис. трансакцій зареєстровано публічно. Загальна площа трансакцій на сьогодні трохи більше 70 тис. га. У нас сьогодні ринок землі має динаміку до зростання", - сказав міністр.

Так як ринок землі зростає без особливих потрясінь, тепер Мінагрополітики переходить від щоденної до щотижневої аналітики ринку, підсумував глава відомства.