За цю суму було закуплено 587 тисяч "пакунків малюка" і виплачена грошова компенсація їх вартості для більш як 83 тисячі дітей.
 

В Україні "пакунки малюка" були закуплені під виглядом міжнародної технічної допомоги зі збитками понад 129 млн грн бюджетних коштів у 2018-2021 роках. Про це повідомляється на сайті Рахункової палати з посиланням на дані аудиту.
 
"Всього протягом цього періоду з державного бюджету на придбання "пакунків малюка" і виплату грошової компенсації виділили 2,5 млрд грн. За ці кошти придбано 587 тисяч "пакунків малюка" і виплачено грошову компенсацію їх вартості для більш як 83 тисячі дітей. Потреба в "пакунках малюка" і виплаті грошової компенсації їх вартості забезпечено на 94%", - говориться в повідомленні.
 
Протягом зазначеного періоду чотири рази змінювався зміст "пакунка малюка" - асортимент був розширений з 25 до 35 найменувань, а кількість предметів з 30 до 91 одиниць.
 
"При цьому перелік товарів не є вичерпним, у ньому відсутні теплі речі, встановлені також факти неповної комплектації "пакунків малюка", - наголошується в повідомленні.
 
Відзначається, що аудитори також вважають, що розміру грошової компенсації вартості "пакунка малюка" в п'ять тисяч гривень недостатньо для самостійного придбання батьками немовлят повного переліку товарів, що входять у бебі-бос". Так, під час придбання аналогічних речей у роздріб його вартість фактично збільшується з п'яти до дев'яти тисяч гривень.
 
Також встановлено, що 124 тисячі громадян, діти яких народилися в зазначений період, взагалі не отримали такої допомоги з державного бюджету.
 
Це, зокрема, пов'язано з тим, що видача пакетів на дітей, народжених із 24 жовтня до 31 грудня 2020 року, мав би будуватись протягом січня-березня 2021 року. Ще майже 15 тисяч дітей у Донецькій області отримували грошову компенсацію в розмірі 3,25 тисячі гривень за рахунок обласного бюджету.
 
Крім того, з початку року не отримали допомогу понад 90 тисяч батьків дітей, що народилися в січні-квітні 2021, оскільки станом на 12 травня 2021 "пакунки малюка" не закуплені.
 
"Також залишається неврегульованим питання отримання "пакунка малюка", коли дитина народжена сурогатною матір'ю і забезпечення посібниками дітей, кинутих у пологових будинках матерями. Не вирішено питання забезпечення пакунками дітей з критично низькою масою, для яких зміст бебі-боксів з об'єктивних причин не може бути використаний відразу після народження", - йдеться в повідомленні прес-служби.