Тепер ліквідатори аварії отримуватимуть від 8,9 тисяч гривень до 16 тисяч гривень. Підвищення торкнеться 39 тисяч осіб.

Ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС підвищили пенсії. Відповідний законопроект у другому читанні і в цілому підтримали 297 нардепів на засіданні у вівторок, 29 червня.

"Проектом акта передбачено врегулювання питання забезпечення права на отримання державної пенсії, обчисленої з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їхніх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю", - сказано в пояснювальній записці.

Пенсії ліквідаторам першої групи, які сьогодні в середньому отримують 12 270 грн, будуть підвищені до 16 080 грн. Пенсіонерам з числа ліквідаторів другої групи інвалідності - з 10 967 грн до 12 987 грн. Для третьої групи - з 8 129 грн до 8 917 грн.

При цьому розміри пенсії з інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими:

 

для I групи інвалідності - 6000 гривень;

для II групи інвалідності - 4800 гривень;

для III групи інвалідності - 3700 гривень;

для дітей з інвалідністю - 3700 гривень.

 

На цей момент середній розмір пенсії в Україні становить 3 300 грн. Підвищення торкнеться 39 тисяч пенсіонерів.