Система, за якою в Україні нараховуються субсидії в Україні, неефективна й створює велике навантаження на державний бюджет в опалювальний період. 

Про це заявив перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов під час ток-шоу "EnergyFreedom з Андрієм Куликовим".

"Згідно з чинними правилами, розмір субсидії в різні місяці залежить від поточного обсягу споживання ЖКП. Влітку українська сім'я в середньому отримує від держави 280 гривень, а взимку в середньому 1600 гривень. Це означає, що не тільки бюджет сім'ї взимку тріщить по швах, а й державний бюджет також тріщить по швах щозими", - зазначив експерт у своєму виступі.

На його думку, домогтися більшої прогнозованості витрат держбюджету на виплату субсидій, можна, якщо перевести побутових споживачів на рівномірні платежі за комунальні послуги.

"Якщо ми говоримо, наприклад, про газ, то споживач може цілий рік платити однакову суму щомісяця. Однакові суми в платіжці щомісяця допоможуть знизити шалене навантаження на бюджет сім'ї в опалювальний сезон. Такий підхід вирівнює її по року. І до того ж, така зміна методики нарахування субсидій допоможе знизити пікові навантаження і на держбюджет", - упевнений експерт.

Євген Нацвін-Степанов додав, що така схема оплати за газ діє в більшості країн Європи та може бути успішно застосована в українських реаліях.

"Це допоможе значно збалансувати фінансування видатків держбюджету. І до того ж забезпечить для "Нафтогазу" рівне надходження платежів протягом року і дозволить своєчасно починати формувати газовий запас на зиму без залучення позик або випуску ОВДП",– додав представник громадської організації.

Нагадаємо, уряд має намір звернутися до Верховної Ради з проханням виділити на виплату субсидій на житлово-комунальні послуги додаткові 12 млрд грн. Наступного тижня Кабінет міністрів подасть до Комітету ВРУ проект поправок до держбюджету. 

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що фінансування субсидій у жовтні та листопаді вимагає коректив у держбюджеті на 2021 рік.