У регіонах "червоної" зони карантину на 50% збільшиться обсяг комунальних послуг для нарахування субсидій. За словами економіста Олега Пендзіна, аналогічні правила діяли під час минулого локдауну.

Про це він розповів в ефірі каналу "Україна 24".

"Минулого року була аналогічна ситуація. Коли був локдаун, були встановлені норми нарахування субсидій на 50% більше, ніж діючі. Коли країна почала виходити з локдауну, коли почали зелені зони з'являтися, повернулися до старих нормативів нарахування субсидій на квадратні метри, на ті соціальні норми, на які нараховується субсидія. Зараз у зв'язку з появою червоних зон Мінсоцполітики знову повернулося до тих правил", - сказав він.

Він зазначив, що цього разу в рамках монетизації субсидій вони почали виплачуватися готівкою. При цьому у разі наявності заборгованості за три місяці субсидію давати не будуть.

"Коли ви ледь зводите кінці з кінцями, а вам ще приходять гроші на картку, і у вас список від лікаря того, що потрібно купити в аптеці, ви думаєте - ви в аптеку підете або комуналку оплатите", - говорить експерт.

За словами Пендзіна, в минулому опалювальному сезоні субсидії виплачували майже 3,2 мільйона домогосподарств, в нинішньому пройшли верифікацію поки 2,1 мільйона.

"Я думаю, що коли почнеться опалювальний сезон і почнуться платіжки, то кількість збільшиться", - заявив економіст.