З 24 лютого один із найбільших не лише в Україні, але й у Європі паперових комбінатів - Київський КПК, не припинив своєї роботи ні на день. Нині на комбінаті, який розташований в місті Обухів та виробляє відомий на всю Україну туалетний папір “Обухів-65”, працює понад 2,5 тис. людей, які мають найвищу зарплату у своїй галузі - в середньому майже 25 тис. грн. Попри це, зараз Комбінат може припинити свою діяльність.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу ICTV, передає УНН.

Ще на початку літа на підприємстві скаржилися на необґрунтований тиск, обшуки і вилучення документів, повідомляють журналісти ICTV.

На ККПК ж переконані - проведені обшуки і закиди про начебто несплачені податки та непрозору закупівлю сировини - це тиск на успішний бізнес.

“Якщо говорити про проведення досудового слідства, то його, на мою думку, як не відбувалося тоді, так і не відбувається сьогодні. Тому, що досудове слідство передбачає проведення допитів, виїмку або ж витребування документів для перевірки тих чи інших фактів, отриманих оперативним шляхом - нічого цього на комбінаті не було”, - повідомив Костянтин Пасіка, керівник служби безпеки підприємства.

У ККПК заявили - вони є найбільшим платником податків у Київській області. Лише за минулий рік комбінат сплатив до бюджетів всіх рівнів майже 960 млн грн. В поточному ж році там вже сплатили 650 млн грн. І це все - попри можливість перейти на запропоновану Урядом спрощену систему оподаткування.

За словами голови правління комбінату, Олександра Кравченка, Київський КПК зміг вистояти і утримав позиції на ринку під час повномасштабної війни з завдяки підтримці інвесторів.

За 20 років акціонери австрійсько-німецького Pulp Mill Holding інвестували у новітнє обладнання 350 млн євро. А прибуток спрямовували на розвиток комбінату.

“Ми знаємо, що спочатку місяця зарплата, а потім - аванс. Із цим ніколи не було ніяких проблем. Відпустки так само оплачуються, як і до війни (...)

Все підтримується. Стараються без затримок. Так само і лікарняні. Люди тримаються роботи. І мені здається, що у нас час це головне - мати роботу”, - повідомили журналістам працівники ККПК.

Попри всі складнощі, комбінат продовжує виконувати свою соціальну місію: активно допомагає переселенцям, долучається до благодійних акцій. Спочатку повномасштабної війни їхній благодійний фонд надав мільйони грн допомоги. А ще, попри ухвалений закон, тут продовжують виплачувати зарплату своїм працівникам, які нині на фронті захищають Україну. Щомісяця це понад 5 млн грн.

“Нашим працівникам, які служать в ЗСУ, підприємство ці виплати в повному об’ємі зберегло. І це є дуже показовим на сьогодні. Крім того, колектив ККПК збережений. Попри можливість перейти на запропоновану Урядом спрощену систему оподаткування, тут, як і раніше, продовжують повністю сплачувати всі податки”, - повідомив Олексій Дуля, голова профспілкової організації підприємства.

До ситуації на ККПК з тривогою приглядаються й у місті Обухів, адже це підприємство - найбільший платник податків та роботодавець цієї громади. А ще там розташоване головне комунальне підприємство “Енергія” та очисні споруди міста.

«99% забезпечує наше місто тепловою енергією. У випадку зупинення ККПК — зупиняється це підприємство і місто буде неопалюваним. Це буде велика трагедія для всього міста. І чим опалювати будинки, чим опалювати квартири - це велика проблема», - розповів Сергій Клочко, секретар міської ради Обухова.

У відповідь на запит журналістів УНН, Київський картонно-паперовий комбінат повідомив, що не має податкових заборгованостей перед державою.

Редакція УНН також відправила запит щодо наявності податкового боргу, недоїмок зі сплати єдиного внеску або ж інших заборгованостей зі сторони ККПК до ДПС України, однак їх відповіді ще немає.

Нагадаємо

Нещодавно в Україні заарештували корпоративні права та майно австрійського бізнесмена та громадянина Кіпру Володимира Крупчака, холдинг якого – Pulp Mill Holding – володіє Київським картонно-паперовим комбінатом.

За повідомленням пресслужби, цей арешт став неочікуваним для комбінату, який з початку війни не припиняв свою роботу та отримав від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) черговий інвестиційний транш в розмірі 25 млн євро.