Посилення карантину в низці регіонів України вже відбилося на ринку вторинного житла, найближчим часом в найбільших містах України попит може знизитися на 17-20%.

Про це в коментарі сайту UBR.ua розповів голова Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України (АСНУ) Юрій Піта.

За його даними, з середини вересня і в жовтні спостерігається скорочення кількості потенційних покупців на 10-15%. Найменше це зниження спостерігається в попиті на квартири до 50 квадратних метрів в будинках радянської забудови - до 5-7%.

"Листопадове скорочення угод в найбільших облцентрах України навряд чи призведе до істотного зниження цін. У 70% квартир, виставлених на продаж, ціни залишатимуться стабільними. У 20% квартир можливе збільшення їх вартості в межах 3-5%, а ситуативне зниження цін - до 3% - прогнозується лише у 10% об'єктів, які за своїми характеристиками не викликають значної зацікавленості у покупців", - розповів експерт.

Після завершення дії обмежень Піта прогнозує поступове повернення покупців на "вторинку". Для ринку первинного житла у нього інший прогноз.

"На відміну від первинного ринку, де стабілізація попиту і пропозиції настане в лютому 2022 року, на вторинному ринку житла вже до кінця поточного року слід очікувати майже повної реалізації відстрочених на час нових обмежень угод. Однак передумов для економічно обґрунтованого зростання цін зараз немає - вартість 90% виставлених на продаж об'єктів буде залишатися на рівні вересневих показників", - говорить глава АСНУ.