Ціни на первинному і вторинному ринку нерухомості в 2022 році будуть плавно зростати у межах 10%. Представник Асоціації фахівців нерухомості України Едуард Бразас у коментарі УНН розповів, які фактори вплинуть на зростання цін наступного року.

“Ціни зростали і будуть рости. Це неминуче і на первинному, і на вторинному ринку нерухомості. На первинному ринку - за рахунок того, що собівартість зростає, оподаткування та інфляція. На вторинному ринку - виключно за рахунок того, що попит на вторинний ринок зростає", - зазначає експерт.

За словами фахівця, перераховані вище фактори вже не будуть різко впливати на ціни, що матимуть тенденції до плавного зростання в межах 10% максимум. Однак, якщо країну застане "нова коронакриза", стабільності і "плавності" на первинці і вторинці очікувати не варто.

Бразас додає, що ключовим фактором впливу на ціну є попит, який її визначає. Перший підйом варто очікувати в першому кварталі 2022 року. Що стосується падіння цін, фахівець додав, що фактори, які на це впливають, себе не проявлять найближчим часом.

"Якщо глобально вдарить чергова коронакриза, то буде незрозуміло. Іпотека, як фактор, який може впливати на падіння цін, ще себе не проявила поки, адже занадто мало місця займає на ринку, тому навряд чи її вплив ми будемо відчувати. Ціну визначатиме попит. А він є завжди", - додав експерт.

Як повідомляв УНН, ціни на житло в Україні на початку минулого року зростали. Згідно зі статистичними даними, у першому кварталі 2021 року житло на первинному ринку подорожчало на 9,8%. Що стосується вторинки, то житло в першому кварталі торік додало в ціні 12,4%.