НАК "Нафтогаз" подав прохання про арбітраж проти "Газпрому" до Міжнародного арбітражного суду. Про це повідомив голова НАК “Нафтогаз” Юрій Вітренко у Facebook, передає УНН.

За словами Вітренка, оскільки транзитний контракт 2019 був підписаний на умовах «качай або плати», а росіяни, починаючи з травня, качають і платять менше, ніж передбачає угода, ми вимагаємо від Газпрому розрахуватися в повному обсязі. Як це визначає контракт.

"Ми використаємо наш досвід перемог над росіянами в арбітражі і змусимо їх заплатити і цього разу. При чому це лише початок, Нафтогаз оцінює можливість заявлення додаткових умов", - наголосив глава Нафтогазу.

За його словами, "... нам треба не тільки виграти війну проти Газпрому, а ще й перемогти росію у її загарбницькій війні проти України. І хоча арбітраж – це завжди складний і тривалий процес, я вірю, що Нафтогаз повторить успіх Стокгольму-2019.

І Україна теж неодмінно переможе!"

У Нафтогазі додали, що подали Прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі (Франція) щодо дій ПАТ "Газпром" (російська федерація). Місце проведення арбітражу – Цюрих (Швейцарія).

"Нафтогаз вимагає від Газпрому кошти за надану послугу з організації транспортування природного газу територією України, які не були ним сплачені вчасно та в повному обсязі", - йдеться у повідомленні.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що за транзитним контрактом Нафтогаз зможе йти у міжнародний арбітраж щодо дій Газпрому наступного місяця.