Курс євро до долара впав до найнижчого рівня за останні 20 років. Вранці 5 вересня 1 євро коштував 99 американських центів, повідомляє УНН з посиланням на Euronews.

Аналітики пов'язують падіння євро з невизначеністю щодо російського газу. У п'ятницю, 2 вересня, за день до запланованого відновлення роботи "Північного потоку-1", російський енергетичний гігант "Газпром" повідомив про "безстрокову" зупинку трубопроводу.

Компанія послалася на серйозні несправності однієї з турбін, які можна виправити тільки на заводі-виробнику в Канаді. Водночас інша турбіна, що була відправлена до Канади з аналогічними несправностями, до росії не повернулася.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) має намір провести засідання, на якому розглянуть можливі нові зміни ключових ставок для стримування інфляції. За словами аналітиків, американські фінансові регулятори вживають аналогічних заходів значно швидше, що сприяє зміцненню долара стосовно євро.

Швеція та Фінляндія планують надати гарантії на мільярди доларів скандинавським і балтійським енергетичним компаніям, щоб запобігти їхнім фінансовим втратам на тлі можливої енергетичної кризи в Європі, викликаної російсько-українською війною.