Власником Інкерманського заводу марочних вин став винороб Валерій Захар'їн.

Про це повідомляє РБК.

Окрім заводу вин у числі придбаних Захарьіним активів - радгосп "Качинський+" і агрофірма "Чорноморець".

Інкерманський завод марочних вин був заснований у 1961 році. Він є одним із найбільших в Криму: підприємству належить 2700 га виноградників.

Захар'їну, за даними російських ЗМІ, належать більш десяти компаній, що займаються вирощуванням винограду або продажем напоїв.

Переговори про продаж Інкермана також велися зі структурою банку Росія - Південним проектом. Однак така угода могла викликати питання через санкційні ризики, зазначає РБК.

За даними гіда Артура Саркісяна "Російські вина 2019", загальна площа виноградників "Будинку Захар'їних" - 88 га. Велика частина - 55 га - була закладена в 2002 році в Степовому Криму, решта 33 га - в 2008-му в Бахчисарайському районі Криму. Виноробня випускає вина під марками "Будинок Захар'їних", "Баккал Су", "Хороший рік". Але популярність Захар'їн отримав зі своєю лінійкою вин з автохтонних (локальних) сортів винограду - "сари Пандас" і "кефесія".

Обсяг випуску "Дому Захар'їних" - 200 тис. пляшок на рік. Для порівняння, у придбаного ним "Інкермана" цей показник - 11,5-12 млн пляшок. Власної виноробні у Захар'їна немає: переробка винограду, який "Будинок Захар'їним" виробляє і частково закуповує в декількох кримських зонах, а також розлив вина відбуваються на партнерському заводі. Бочки з вином, зокрема, зберігаються у спеціальній виділеній штольні Інкерманського заводу.

З 2011-го всі активи Інкермана були консолідовані в холдинг Inkerman International AB зі штаб-квартирою в Стокгольмі. На той момент активи виноробної компанії належали українському підприємцеві Валерію Шамотію. У цьому ж році він продав частину бізнесу інвестфондам Horizon Capital (отримав 20%) і Hartwall Capital (40%). Але в 2016-му структура власників виглядала вже трохи інакше. У Hartwall Capital було 40%, у компанії Шамотій Логос девелопмент - 40%, а замість Horizon Capital в акціонерів з'явився китайський фонд Pan Chang c 20%.