Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя заарештував на місяць і 28 днів активістів Ернеста Ібрагімова, Тимура Ялкабова і Олега Федорова за підозрою в “участі в організації Хізб ут-Тахрір”. Таким чином, затримані під час ранкових обшуків кримчани будуть перебувати під арештом в СІЗО до 15 квітня, передає УНН із посиланням на Крим.Реалії.

За словами адвоката Еміля Курбедінова, під час засідання Ернест Ібрагімов та Олег Федоров наполягали на застосуванні до себе норм четвертої Женевської конвенції, як до громадян України.

“Ернест Ібрагімов від початку, з самого моменту арешту клопотав про надання перекладача, однак ні під час затримання, ні в суді перекладача не надали. Суд виніс рішення — помістити Ібрагімова і Федорова під арешт в СІЗО до 15 квітня 2021 року”, — розповів Курбедінов.

Зазначається також, що родичів не пустили до зали суду. Суд мотивував це протиепідемічними заходами.

17 лютого в Криму розпочалося із серії обшуків в будинках кримських татар та подальших затримань в Сімферополі, Бахчисараї, Білогірську, Севастополі та Советському районі.

Перші повідомлення про незаконні дії силовиків на території тимчасово окупованого Кримського півострову почали надходити о 4 ранку.

Як повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, наразі є інформація, що незаконно затримано активістів “Кримської солідарності” і проекту для дітей політв’язнів “Кримське дитинство” Ленура Сейдаметова, Азамата Еюпова, Тимура Ялкабова, Яшара Шіхаметова, Ернеста Ібрагімова та Олега Фьодорова. Їм інкримінують участь в організації “Хізб ут-Тахрір”, яка у Росії визнана терористичною.

У МЗС України заявили, що інформація про протиправну діяльність Росії на тимчасово окупованих територіях, зокрема щодо останніх незаконних обшуків і затримань в Криму, буде винесена Україною 23 лютого на розгляд сесії Генеральної Асамблеї ООН.