Європейський союз продовжив економічні санкції проти Росії за агресію проти України до 31 липня 2022 року. Про це УНН повідомляє з посиланням на сайт Ради ЄС.

"Сьогодні Рада прийняла рішення продовжити обмежувальні заходи, що діють в даний час щодо окремих секторів економіки Російської Федерації, на шість місяців, до 31 липня 2022 року", — говориться в повідомленні.

Рішення прийнято за результатами оцінки виконання Мінських угод щодо врегулювання на Донбасі.

Так, чинні санкції, вперше введені 31 липня 2014 року у відповідь на дії Росії, що дестабілізують ситуацію в Україні, обмежують доступ до первинних і вторинних ринків капіталу ЄС для деяких російських банків і компаній і забороняють форми фінансової допомоги і посередництва щодо російських фінансових установ.

Санкції також забороняють прямий або непрямий імпорт, експорт або передачу всіх матеріалів, пов'язаних з обороною, і встановлюють заборону на товари подвійного призначення для військового використання або військових кінцевих користувачів в Росії. Санкції ще більше обмежують доступ Росії до деяких секретних технологій, які можуть бути використані в російському енергетичному секторі, наприклад, при видобутку і розвідці нафти.

"На додаток до економічних санкцій ЄС вжив різних заходів у відповідь на незаконну анексію Росією Криму і міста Севастополь і навмисну дестабілізацію України. До них відносяться: дипломатичні заходи, окремі обмежувальні заходи (заморожування активів і обмеження на поїздки) і конкретні обмеження економічних відносин з Кримом і Севастополем", — відзначається в повідомленні.

Президент США Джо Байден протягом 15 днів після вступу в силу "акту Про захист суверенітету України" повинен оцінити зростання ескалації і ворожих дій з боку Росії проти України, після чого протягом двох місяців будуть впроваджені санкції проти президента РФ Володимира Путіна і його оточення.

Напередодні, до Сенату Сполучених Штатів внесли законопроект про нові санкції проти Росії і зокрема її президента Володимира Путіна у разі вторгнення в Україну.