Ми не можемо застосувати виняткових заходів до країни, яка перебуває у стані війни, заявив Макрон.

Євросоюз не може вжити виняткових заходів для вступу в ЄС країни, яка перебуває у стані війни, заявив у п'ятницю, 11 березня, президент Франції Емманюель Макрон.

"Ми повинні показати повагу і солідарність із народом і лідерами України. І я можу зрозуміти емоційну відповідь і очікування, які є там. Учора Єврокомісія передала дуже сильний і ясний сигнал про долю України в Європі і шляхи до її долі в ній. Чи можемо ми застосувати виняткові заходи до країни, яка перебуває у стані війни, без дотримання критеріїв? Відповідь – ні”, - сказав Макрон.

У свою чергу канцлер Німеччини Олаф Шольц нагадав, що є чіткі критерії для вступу країн в ЄС.

Також Шольц повідомив, що ЄС хоче якнайшвидше скоротити залежність від постачання енергоресурсів із третіх країн, у тому числі з Росії.

Також на ситуацію із заявкою України на вступ у ЄС дала коментар глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Я хочу нагадати, що між днем, коли заявка надійшла, і до того часу, як Рада запросила формальну думку Комісії, пройшов дуже короткий час. Зазвичай це триває роки. Це показує, що (стосовно розгляду заявки України) є зовсім інший процес. Але процес (вступ) сам по собі важливий, як про це сказав Макрон, є умови, яким ти маєш відповідати, щоб стати частиною Європейського Союзу", - сказала вона.

Глава ЄК зазначила, що "вільну, демократичну Україну після війни" також потрібно буде відновити за допомогою Європейського Союзу. "Я хочу наголосити, що є неймовірна швидкість у процесі за останні дні, що дійсно показує, що Україна – частина нашої європейської сім'ї", – запевнила вона.