Євросоюзу потрібно відповідати на провокації Росії "спільними і єдиними зусиллями", сказала канцлер ФРН.

Євросоюзу треба вийти на прямий діалог з керівництвом Росії та водночас виробити єдиний підхід до провокацій, які можуть бути з боку Москви. Про це сказала канцлер ФРН Анґела Меркель під час виступу в бундестазі в четвер, 24 червня.

"На мою думку, ми, Європейський Союз, повинні шукати прямого контакту з Росією та російським президентом", - заявила Меркель.

Також вона згадала про недавній саміт президентів США і РФ, що відбувся у Швейцарії. Меркель привітала ці переговори, але вказала, що "недостатньо, коли президент США говорить із президентом РФ", і далі пояснила, що і ЄС не варто уникати діалогу.

Водночас Меркель розкритикувала нинішній підхід ЄС до провокацій, які йдуть із боку РФ.

"Події останніх місяців ясно показали не тільки Німеччині, що нескоординовано реагувати на російські провокації неправильно", - сказала вона і відзначила, що ЄС на подібні дії варто відповідати "спільними і єдиними зусиллями".

За її словами, також необхідно навчитися протистояти гібридному наступу Росії.

"На порядку денному мають бути спільні (з Росією. - Ред.) стратегічні інтереси, наприклад захист клімату, як і, звісно, мир і безпека, врегулювання ситуації в Лівії та Сирії", - зауважила канцлер.