Забруднення повітря озоном пов'язане з більш високим рівнем госпіталізацій з приводу серцевих захворювань, згідно з дослідженням, опублікованим у п'ятницю, останнім попередженням про небезпеку для здоров'я, яку становлять парникові гази, передає УНН.

У новому дослідженні йдеться про те, що воно вперше оцінило ризик госпіталізації з приводу серцевих захворювань, коли рівень озону перевищує добову норму Всесвітньої організації охорони здоров'я в 100 мікрограмів на кубічний метр повітря.

Для дослідження, опублікованого в European Heart Journal, група дослідників під керівництвом Китаю вивчила дані про госпіталізацію з 2015 по 2017 рік у 70 китайських містах. Дані охопили 258 мільйонів людей у 70 містах, що становить приблизно 18% населення Китаю.

Дослідники порівняли кількість госпіталізацій із даними про якість повітря, що відстежуються в режимі реального часу у різних містах.

Було встановлено, що, незалежно від інших забруднюючих речовин, озон був пов'язаний із більш ніж трьома відсотками госпіталізацій з приводу ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності та інсульту.

Крім того, кожне збільшення вмісту озону на 10 мікрограмів на кубічний метр повітря було пов'язане зі збільшенням на 0,75% випадків госпіталізації з приводу серцевих нападів та збільшенням на 0,40% випадків інсульту.

"Хоча ці прирости виглядають скромними, вплив буде посилено більш ніж у 20 разів, коли влітку рівень озону перевищить 200 мікрограмів", - повідомив автор дослідження Шаовей Ву із Сіаньського університету.

У той час як шар озону у верхніх шарах атмосфери допомагає блокувати попадання шкідливого ультрафіолетового випромінювання на Землю, на рівні землі він є основним компонентом смогу, який забруднює більшість великих міст.

Вчені попередили, що інший вид забруднення повітря, дрібні тверді частинки, відомі як PM2,5, спричиняють 8,8 мільйона передчасних смертей на рік.

Озон утворюється в атмосфері в результаті хімічної реакції, коли дві забруднюючі речовини, які часто викидаються автомобілями або промисловістю, змішуються в присутності сонячного світла, і було доведено, що вони заважають фотосинтезу і росту рослин.