Приїзд в Україну президента США Джо Байдена став несподіванкою для всього світу, про нього знало дуже вузьке коло людей для гарантування безпеки та уникнення провокацій. Bloomberg розкрив деталі візиту глави американської держави, передає УНН.

Як пише агентство, перед поїздкою Байден вирушив у суботу до церкви, а ввечері відвідав ресторан у Вашингтоні в компанії дружини. 

Уже рано вранці неділі він перетинав Атлантику на військовому літаку США.

Це був перший етап подорожі до української столиці, здійснений в умовах найсуворішої секретності після кількох місяців ретельного планування вузьким колом радників.

Bloomberg зазначає, що деталі візиту президента США до країни, яка перебуває у стані війни, стали відомі виданню від офіційних американських осіб, які говорили під запис після того, як президент залишив столицю.

Його шлях розпочався з відправлення о 4-й годині ранку з Об'єднаної бази Ендрюс під Вашингтоном, продовжився 10-годинною поїздкою потягом із Польщі до України і завершився прибуттям у понеділок вранці до Києва, де він пробув п'ять годин.

Остаточне рішення виїхати в Україну було ухвалено главою США в Овальному кабінеті в п'ятницю. Навіть у Білому домі та Пентагоні мало хто знав про плани Байдена.

Білий дім зв'язався з москвою і попередив про те, що президент вирушає в Україну, для уникнення провокацій і загострення конфлікту між країнами.

Зазначається, що кремль був повідомлений «за кілька годин» до від'їзду Байдена. Жодних подробиць про те, як росія сприйняла цю новину, не повідомлялося, а офіційної відповіді на присутність Байдена в Україні не надходило.

Ризик візиту Байдена в Україну на відміну від поїздок до інших гарячих точок полягав у тому, що США не контролювали повітряний простір або аеропорти. З цієї причини він був запланований у набагато менших масштабах. Делегація складалася з кількох наближених помічників Байдена, невеликої медичної бригади, двох журналістів і охорони Байдена.

Фотографа Евана Вуччі з Associated Press і репортерку Сабріну Сіддікі з Wall Street Journal обрали з спочатку запланованої касти журналістів. Їх викликали в офіс директора з комунікацій Білого дому Кейт Бедінгфілд у п'ятницю, і вони пообіцяли зберігати в таємниці плани глави держави.

Журналісти отримали електронного листа з темою «Інструкції з прибуття на турнір з гольфу» з подробицями їхнього від'їзду. Репортери дотримувалися інструкцій і здали свої мобільні телефони до того, як літак із Байденом злетів. Пристрої були повернуті їм тільки через понад 24 години в посольстві США в Києві.

Тим часом, у Києві кільком українським журналістам пізно ввечері в неділю сказали з'явитися в готель Hyatt рано вранці наступного дня.

Судно Air Force One таємно вилетіло на C-32 із Вашингтона на авіабазу Рамштайн у Німеччині, а потім до Жешува в Польщі.

Приземлившись у Польщі, президент вирушив на поїзді за 700 з гаком кілометрів і прибув до Києва о 8-й годині ранку за місцевим часом (1-ша година ночі за вашингтонським часом) у краватці в синьо-жовту смужку, кольори українського прапора.

Це був його восьмий візит до країни, яку він добре знав за роки, коли як віце-президент Барака Обами він був відповідальним за Україну.

Байден прибув до Маріїнського палацу на білому позашляховику Toyota замість звичайних автомобілів президентського кортежу.

Його зустріли Зеленський зі своєю дружиною — першою леді України Оленою Зеленською.

Переговори президентів тривали близько 30 хвилин. Після вони разом вийшли до журналістів.

О 14:00 за Києвом Байден знову поїхав, пообіцявши підтримувати Україну «стільки, скільки буде потрібно». Табличку з його ім'ям встановили на Алеї сміливості на площі Конституції в Києві.

Байден повернувся до Польщі о 20:00 за місцевим часом, що ознаменувало закінчення стрімкого візиту.