Візит президента США Джо Байдена до Києва – це відповідь путіну, що його плани захопити Україну провалилися. Окрім того, на Заході ведуться дискусії щодо того, чи війна має бути розтягнута в часі чи повинен бути швидким контрнаступ. Тож цей візит ще раз підкреслює значимість України для світу. Про це в коментарі УНН розповіли політологи.

«Прибувши до Києва, Байден відповів путіну і росії на ультиматум, який у грудні 2021 року, ще перед війною, росія висунула Заходу і США з приводу України. Таким чином Байден продемонстрував, що плани путіна щодо України провалилися, і спроби змінити ситуацію на полі бою, сам хід війни, будуть безрезультатними. Я думаю, що це головний зміст приїзду. Хоч і з запізненням, але відповів, і цього разу особисто з центру Києва», – розповів політолог Володимир Воля.

Другий меседж, який Байден хотів донести своїм приїздом, – демонстрація солідарності з українським народом. Символічно, що це відбулося майже в річницю війни.

Як вважає політолог Олеся Яхно, приїзд Джо Байдена до України є маркером для інших західних партнерів про стратегічну важливість України та необхідність у продовженні надавати фінансову та військову допомогу.

«Це ще більше підкреслює те, що США розуміють значимість України. Але це ще й важливо і тому, що на Заході зараз немає єдиної точки зору з приводу темпів та швидкості надання військової допомоги України, а відтак і масштабів та часу контрнаступу. Усі варіанти, а їх два, Захід сприймає як ризикові. Це або швидкий контрнаступ і повномасштабна військова допомога Україні, проте з ядерними ризиками, або розтягнутий в часі контрнаступ і поступова військова допомога. Останній для Заходу нібито знімає ризик, як вони вважають, розширення війни. При цьому всі добре розуміють, що це за рахунок України, а конʼюктура всередині європейських країн може змінюватися, і росія може використовувати розтягнутість в часі, щоб доповнювати ресурси. Через це війна може стати ще більш широкою», – розповіла Яхно.

Досвід з наданням танків показав, що позиція США є визначальною для партнерів України. Тож в цьому у сенсі візит Байдена є важливим показником та серйозним сигналом для росії.

«Мені здається, що зараз ведуться якраз про перемовини щодо формування позицій, який варіант є менш ризиковим і для світу, і для України: швидкий контрнаступ чи затягнута війна», – зазначила Яхно.

Нагадаємо

20 лютого відбувся візит президента США Джо Байдена до Києва, де він зустрівся із Президентом України Володимиром Зеленським. Сторони проговорили зокрема і питання далекобійної зброї.