На думку лідера боснійських сербів Мілорада Додіка, росія "зробила жахливу помилку, постачаючи дешеву енергію Європі понад 40 років". Про це УНН інформує з посиланням на Anadolu.

"Європа нещасна і втратила свою владу. Європа не має ресурсів, сировини та енергії, і якщо вона хоче майбутнього в галузі енергетики, їй доводиться спиратися на інший ринок. Найближчий і найкращий комерційний ринок для них – це росія", - сказав Додік.

Додік, президент Республіки Сербської, контрольованої сербами половини Боснії та Герцеговини, сказав, що Європа розвивається завдяки дешевій енергії, яку вона отримує з росії.

"Звичайно, Захід, Європа та США не зникнуть у конкретному плані, але Європа не змогла добре порівняти своє місце і роль у ситуації, що склалася, і стала найбільшою жертвою того, що відбувається у світі", - сказав він.

Він заявив, що його неучасть у санкціях проти росії викликає дискомфорт у Європі.

"Дві близькі нам нації воюють, і я думаю, що це повністю справа рук Заходу".

Європарламент минулого тижня закликав до запровадження санкцій проти Додіка.

"ЄП повторює свій заклик до ухвалення адресних санкцій проти дестабілізуючих суб'єктів у Боснії та Герцеговині, включаючи тих, хто загрожує її суверенітету та територіальній цілісності, особливо Мілорада Додіка", - йдеться у резолюції, ухваленій Європарламентом.

Резолюцію було прийнято 407 голосами проти 92 при 142 утриманих.

У резолюції також висловлюється стурбованість щодо термінів, змісту та порядку внесення змін до закону про вибори та Конституції Боснії, які були ініційовані Високим представником Боснії та Герцеговини.