Прем'єр-міністр у четвер заявив, що очікує, що Брюссель незабаром розблокує кошти ЄС для Польщі, зазначивши, що "справжню загрозу становить росія". Про це пише Anadolu, передає УНН.

"Сподіваюся, ми наближаємось, і Сенат схвалить наш законопроект. Це є основою для компромісу з ЄС. Якщо це станеться, ми зможемо подати заяву до того, як її підпише президент", - сказав Матеуш Моравецький. "Реальна загроза знаходиться на Сході".

У червні минулого року Європейська комісія після більш ніж річних переговорів затвердила Національний план реконструкції Польщі (КПО), але встановила етапи, які Варшава має виконати, перш ніж проводити платежі.

КПО передбачає, що Польща має провести реформи незалежності судової системи, і саме тому польські законодавці схвалили новий закон 13 січня.

"Сподіваюся, що уповноважений підтримає нас у цьому, дивлячись на зусилля з польської сторони щодо врегулювання цих суперечок на Заході", - сказав Моравецький на брифінгу для преси з Янезом Ленарчичем, комісаром ЄС із кризового регулювання.

Брюссель затримав виплату понад 35 мільярдів євро через побоювання, що правляча коаліція у Варшаві підірвала верховенство закону з моменту приходу до влади у 2016 році. Поправка, покликана розвіяти побоювання, потребує схвалення від контрольованого опозицією Сенату, а також президента Анджея Дуда.

Польща подала заявку на 23,9 млрд євро у вигляді грантів та 11,5 млрд євро у вигляді кредитів.