Косово приєдналося до санкцій США проти пвк "вагнер", фактично визнавши їх транснаціональною злочинною організацією. Одна з причин - побоювання наслідків активності цієї групи в регіоні, пише УНН з посиланням на EURACTIV.

У січні Міністерство фінансів США запровадило санкції проти "групи вагнера".

22 березня прем'єр-міністр Косова Альбін Курті оголосив про приєднання країни до цього рішення, заявивши, що найманці "загрожують і підривають суверенітет і територіальну цілісність України".

Віце-прем'єр-міністр Косова заявив, що санкції США покликані зменшити можливості росії вести війну проти України.

"З цієї причини Міністерство закордонних справ і діаспори Косова пропонує доповнити і змінити рішення Уряду Косова щодо імплементації міжнародних санкцій, введених США, які реалізуються нашою республікою у зв'язку з міжнародними зобов'язаннями проти групи "вагнера", а також їхніх соратників та інших компаній, які підтримують російську військову кампанію", - додав він.

Але причини Косова запровадити санкції проти "вагнера" також можуть бути пов'язані з активністю цієї групи на Західних Балканах.

У січні 2023 року REL повідомила, що угруповання вербує в регіоні через зв'язки з правими організаціями. Це викликало реакцію з боку США і, ймовірно, підштовхнуло Міністерство фінансів до запровадження додаткових санкцій.

У Сербії лідер проросійського руху "Народний патруль" Дам'ян Кнежевич відвідав центр військових технологій імені вагнера. Після початку війни в Україні в Белграді з'явилися мурали на підтримку цього угруповання. Крім того, телеканал Russia Today Balkan був засуджений за публікацію оголошення "вагнера" про пошук "добровольців".

Russia Today була заборонена в ЄС з 2022 року, але почала працювати у Сербії у листопаді того ж року.

Боснійські спецслужби також повідомили про діяльність угруповання у країні.

Тим часом у лютому сербська поліція заарештувала п'ятьох осіб за підозрою у закликах до насильницького повалення уряду та зберігання зброї. Ці люди були пов'язані з групою вагнера і взяли участь в акції протесту разом з ультраправими групами, вимагаючи, щоб президент Олександр Вучич відкинув план нормалізації відносин з Косово, що підтримується ЄС.

Вучич заперечував присутність вагнера у Сербії.

Але в Приштині влада висунула звинувачення на адресу Белграда за співпрацю з групою на шкоду Косово.

Президент Вьоса Османі сказала, що група вагнера працює із сербськими воєнізованими формуваннями над контрабандою зброї в Косово і що можливий гібридний напад на частину країни.