Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс пообіцяв побудувати стіну вздовж усього сухопутного кордону країни з Туреччиною. Про це УНН інформує з посиланням на АР.

Очікується, що прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс пізніше підпише рішення свого правоцентристського уряду майже вдвічі збільшити довжину існуючої сталевої стіни на кордоні протягом наступного року.

На даний момент стіна простягається на 37,5 кілометрів, і уряд планує розширити її на 35 кілометрів протягом наступних 12 місяців. За словами урядовців, до 2026 року до цього буде додано понад 100 кілометрів стіни.

Безпека кордонів залишається проблемою в Греції через тривалі суперечки з Туреччиною та масову міграцію біженців і мігрантів до Європейського Союзу протягом 2015-16 років, яка в основному була спровокована війною в Сирії та Іраку.

Міцотакіс та інші офіційні особи звинуватили своїх політичних опонентів з лівої партії Syriza в спробі підірвати проект і заблокувати спробу уряду отримати для нього фінансування від Європейського Союзу.

Представники Syriza звинуватили уряд у спотворенні позиції опозиції, додавши, що виконавча комісія ЄС вже виключила надання прямого фінансування стін на кордоні.

Уряд стверджує, що стіна функціонувала як ефективний стримуючий фактор проти нелегальної міграції, допомагаючи запобігти понад 250 000 перетинань сухопутного кордону минулого року.

Туреччина неодноразово звинувачувала Грецію у протидії, яка ставить під загрозу життя мігрантів, які шукають кращого життя в Європі.

Греція звинуватила Туреччину у перетворенні важкого становища мігрантів на зброю, спонукаючи їх перетинати кордон із ЄС або повертатися до своїх країн.