Поліція Франції заарештувала понад 500 людей у всій країні під час акцій протесту проти запровадження урядом пенсійної реформи без голосування у парламенті, інформує УНН.

Протести та зіткнення спалахнули у різних частинах Франції 16 березня після того, як уряд використав свої особливі конституційні повноваження для проведення пенсійної реформи без голосування у нижній палаті. Новий закон передбачає підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років до 2030 року.

Незважаючи на заборону протестів на паризькій площі навпроти парламенту, у суботу протестувальники зібралися там і навколо Єлисейських полів.

За повідомленнями місцевих ЗМІ, понад 500 протестувальників було заарештовано, 283 з них звільнено.

Тим часом протестувальники напали на офіс голови Республіканської партії Еріка Чіотті у Ніцці та розбили у ньому вікна. Чіотті сказав, що цей напад спрямований на те, щоб змусити його проголосувати за вотум недовіри уряду. Раніше Чотті оголосив, що його політична група не голосуватиме за вотум недовіри уряду через пенсійну реформу.

Що передувало

У четвер президент Еммануель Макрон вирішив використати статтю 49.3 Конституції для ухвалення спірного законопроекту без парламентського голосування.

Після його ухвалення Сенатом остаточний варіант законопроекту мав бути винесений на затвердження парламентом.
Проте Макрон провів консультації з прем'єр-міністром Елізабет Борн, іншими міністрами та головами парламентських груп політичних партій, щоб вирішити, чи використати спеціальні конституційні повноваження для обходу парламентського процесу, повідомляє Le Figaro.

Цей крок викликав різку критику, у тому числі з боку опозиційних депутатів, які подали два вотуми недовіри уряду, які обговорюватимуться в парламенті в понеділок вдень, повідомляє France 24.