У листопаді поточного року імпорт товарів в Україну зріс на 228 млн. доларів і досяг 4,8 млрд. доларів.

Про це повідомив заступник міністра економіки – торговельний представник країни Тарас Качка.

 

Головний чинник зростання: збільшення закупівель нафтопродуктів на 111 тис. тонн до 672 тис. тонн.

Крім того, різко зріс імпорт генераторів. За місяць ввезли обладнання на 119 млн. гривень, що в 2,5 рази більше, ніж у жовтні.

"Незважаючи на негативний тиск на торгове сальдо, ці показники свідчать про інтенсивне постачання товарів, необхідних для проходження зими в умовах потенційного блекауту", - сказав Качка.

Він додав, що експорт, порівняно з жовтнем, змінився незначно. Минулого місяця це було 3,83 млрд дол. та 9,12 млн тонн. Показники зросли на 25,8 млн дол. та 93 тис. тонн, тобто в межах 1%.

Аграрний експорт становив 7,2 млн тонн, подолавши позначку 7 млн ​​тонн з початку вторгнення РФ. Це дуже близько до довоєнного січня, коли показник становив 7,8 млн. тонн. Лідери експорту – кукурудза, пшениця, руда, ріпак, соняшникова олія, насіння соняшника та соя.

Традиційною залишається географія експорту – в ЄС продали товари на 2,63 млрд дол. В імпорті також Євросоюз є ключовим постачальником – 2,36 млрд дол. Крім того, продовжують зростати продажі до Китаю – 936 млн дол, що близько до довоєнного рівня.