Україна наполягає на тому, що подовжити роботу "зернового коридору" потрібно мінімум на рік та включити до нього порт «Миколаїв».

Про це повідомила посол МЗС з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів Ольга Трофімцева під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

«Наближається час продовження роботи зернового коридору. Україна наполягає на тому, щоб його подовжити мінімум на рік, щоб дати можливість нашим аграрієм більш впевнено мати хоч якусь стабільність в їх роботі…Будемо також з нашими партнерами говорити про те, щоб включити порт Миколаїв в роботу зернового коридора», - розповіла Трофімцева.

Вона зазначила, що для порту – це буде означати запуск його роботи на експорт.

«Це звичайно збільшить кількість суднів з великою вантажністю, які зможуть заходити також і в порт Миколаєва. Ми знаємо, що з порту Миколаєва наші великі аграрні виробники, такі як «Нібулон» наприклад, традиційно багато експортували зернових», - сказала Трофімцева.

Reuters повідомляв з посиланням на джерело в українському уряді, що Україна направила в ООН і Туреччину звернення щодо початку переговорів про продовження угоди про експорт зерна, але відповіді не було.

17 лютого заступник міністра інфраструктури України Юрій Васько повідомляв, що за тиждень почнуться переговори про продовження ініціативи, що підтримується ООН, яка дозволила Україні експортувати зерно з портів, заблокованих рф після її вторгнення.

Україна, ООН, Туреччина та росія підписали 22 липня угоду (Україна і рф окремо) на 120 днів, спрямовану на забезпечення безпечного проходу суден, що заходять та виходять із трьох українських чорноморських портів ("Одеса", "Чорноморськ", "Південний"), які були заблоковані рф після вторгнення москви 24 лютого.

Угоду у листопаді продовжили на 120 днів. росія саботує перевірки суден у межах "зернової ініціативи".

Через затримку інспекцій з боку рф за останні три місяці світ недоотримав 10 млн тонн українського продовольства. Україна закликає міжнародну спільноту, зокрема ООН та Туреччину, вимагати від росії припинення штучних затримок у роботі "зернового коридору".