Білоруска Аріна Соболенко стала переможницею Відкритого чемпіонату Австралії з тенісу. Спортсменка з Білорусі виступала під нейтральним прапором, повідомляє УНН з посиланням на ВВС.

У фіналі вона обіграла 23-річну Олену Рибакіну, яка виступає за Казахстан, з рахунком 4:6, 6:3, 6:4. Матч тривав 2 години 29 хвилин.

Це перший успіх 24-річної спортсменки на турнірах Великого шолома.

В австралійському чемпіонаті росіяни і білоруси брали участь "на умовах нейтральності" - без вказівки країни, а також прапора і гімну.

Крім того, організатори чемпіонату заборонили приносити прапори росії та білорусі після інциденту в перший день турніру.

Російський прапор з'явився на трибунах під час матчу між росіянкою Каміллою Рахімовою та українкою Катериною Байндль. Українські вболівальники стверджують, що українську тенісистку провокували й дражнили, після чого вони викликали охорону і поліцію.

Соболенко раніше на післяматчевій пресконференції говорила, що розуміє, чому прапори можуть засмутити українських уболівальників: "Я завжди вважала, що спорт поза політикою, але якщо всім так краще, то це добре".

Однак скандали на турнірі продовжилися. Батько володаря 21 титулу турнірів Великого шолома Новака Джоковича дивився півфінальний матч свого сина на Australian Open з дому, щоб не створювати проблем. Сталося це через фото Джоковича-старшого з уболівальником в одязі з символом "Z".

Сам сербський спортсмен коментувати ситуацію не став. На фото, що спричинило скандал, Срджан Джокович позує з російськими вболівальниками після чвертьфіналу між Новаком і російським тенісистом Андрієм Рубльовим. Один з уболівальників на фото тримає російський прапор з портретом володимира путіна і одягнений у футболку з пропагандистським символом "Z".