Гірські ліси зникають із загрозливою швидкістю, тим самим погрожуючи існуванню природи деяких із найбільш біологічно багатих районів планети Земля, передає УНН з посиланням на BBC.

Вчені виявили, що з 2000 року понад 7% гірських лісів зникли, у порівнянні, ця площа більша за територію Техасу.

Більшість втрат припала на тропічні райони, які є одними із головних природних середовищ. Також використання лісозаготівлі та лісові пожежі призвели до великих втрат.

Це дослідження провів Лідський університет разом з Південним університетом науки та технології в Китаї, яке було опубліковано у журналі One Earth.

За словами дослідників, гірські райони є домівкою для більш ніж 85% птахів, ссавців та амфібій у світі, при цьому лісові гірські райони є особливо важливими місцями проживання для диких тварин.

Їхня відносна недоступність колись захищала їх, але в цьому столітті вони все частіше вирубуються, оскільки низинні райони виснажуються.

Дослідники відстежили зміни у лісовому покриві гір по всьому світу в період з 2001 по 2018 рік, порівнюючи різні типи лісів на різних висотах, щоб вивчити, як втрати вплинули на природу.

Вони зазначили, що людство втрачає гірські ліси швидше, ніж раніше, причому швидкість втрат збільшилася на 50% у період з 2010 до 2018 року в порівнянні з періодом з 2001 по 2009 рік.

Найбільші втрати були в Азії, Південній Америці, Африці, Європі та Австралії. Однією з головних причин цього є поширення сільського господарства у високогірних районах Південно-Східної Азії.