Вчені з Університету Західної Австралії та Японії встановили новий рекорд, зафіксувавши на глибині понад 8 кілометрів під водою найбільш глибоководну рибу Pseudoliparis belyaevi. При цьому дослідники витратили понад 15 років вивчення такого виду.

Про це йдеться у матеріалі на сайті The University of Western Australia.

Цих незвичайних риб, здатних вижити на подібній разючій глибині, називають морськими равликами. Зняли на камеру Pseudoliparis у западині Ідзу-Огасавара, на південь від Японії.

За словами австралійського професора, засновника Центру глибоководних досліджень Minderoo-UWA та головного наукового співробітника експедиції Алана Джеймісона, у серпні 2022 року дослідне судно DSSV Pressure Drop здійснило двомісячну експедицію до глибоких западин навколо Японії.

Метою місії було дослідження ринви Японія, Ідзу-Огасавара та Рюкю на глибині 8000 м, 9300 м та 7300 м відповідно в рамках 10-річного вивчення найглибших популяцій риб у світі.

Професор Джеймісон працював з командою Токійського університету морських наук та технологій над встановленням камер з наживкою в найглибших частинах западин.

У жолобі Ідзу-Огасавара біля Японії на глибині 8336 метрів команді вдалося зафільмувати маловивчений вид морських равликів роду Pseudoliparis.

Через кілька днів у Японській западині команда спіймала дві риби в пастки на глибині 8022 метри. Ці риби-равлики, Pseudoliparis belyaevi, були першими рибами, спійманими з глибини понад 8000 м, і лише в 2008 році їх бачили на глибині 7703 м.

Відео: дослідники зняли недалеко від Японії найглибоководнішу рибу з усіх відомих

"Японські западини були неймовірним місцем для дослідження; вони такі багаті на життя, навіть на самому дні", - зазначив учений.

Джеймісон також додав, що в інших западинах, таких як Маріанська, дослідники також зустрічали такий вид риб на глибині близько 8 км, але їх було набагато менше, ніж біля Японії. Так, глибина риби Ідзу-Огасавара побила попередній рекорд у 8 178 м, встановлений у 2017 році морським равликом у Маріанській западині, на 158 метрів.

Незважаючи на велику і досить живу популяцію риб, що живуть на цих глибинах, самотня особина, що претендує на звання найглибоководнішої з будь-коли знайдених, була досить маленьким мальком.

Вчені на глибині понад 8 км зняли на відео унікальну рибу без плавального міхура і луски

"Морський равлик" Pseudoliparis belyaevi (фото: скріншот з відео)