У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №9093, яким передбачається, що справи про зґвaлтyвання, примус до аборту чи стерилізації, відкриватимуть без заяви потерпілої чи потерпілого, пише УНН з посиланням на ініціатора нового законодавства нардепа Інну Совсун.

Законопроєкт №9093 вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу в частині про укладення угоди про примирення та кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення.

"Це означає, що якщо наш законопроєкт стане законом, справи про зґвaлтyвання, ceкcyaльне насильство, домашнє насильство, примус до аборту чи стерилізації - відкриватимуть без заяви потерпілої чи потерпілого. І навіть якщо заяву заберуть, справу неможливо буде закрити", - зазначає на сторінці Facebook одна з ініціаторів законопроєкту народний депутат від партії “Голос” Інна Совсун.

За словами Совсун, у змінах до КПК також пропонуються нові положення в угоді про примирення — воно можливе виключно за ініціативою потерпілої. Зараз цей принцип діє лише щодо справ про домашнє насильство.