Український парламент приголосував за норматив щодо протидії незаконному використанню безпілотних повітряних суден. Закон спрямований зокрема на розширення повноважень правоохоронних органів, підтримання громадської безпеки та протидії терористичних актів, пише УНН з посиланням на представника уряду у Верховній Раді Тараса Мельничука.

Верховна Рада України прийняла у другому читанні та в цілому урядовий проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню № 8185. "За" проголосувало 263 народних депутатів України.

Метою закону є вдосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із застосуванням безпілотних повітряних суден (БПС) у правоохоронній діяльності та протидією правопорушенням з їх використанням, а також забезпечення безпеки громадян, захисту об’єктів критичної інфраструктури, важливих державних об’єктів, інтересів суспільства та держави, йдеться в пояснювальній записці до нормативу.

Зазначається, що окремі положення законопроєкту передбачають розширення повноважень правоохоронних органів, що є "підґрунтям для створення дієвої системи протидії загрозам учинення за допомогою БПС терористичних актів (диверсій), а також забезпечення регулювання у сфері експлуатації цивільних БПС шляхом прийняття відповідних авіаційних правил".

 Законопроект передбачає:

  • Заборону будь-яких польотів БПС над прикордонною смугою, за виключенням випадків, визначених Кабінетом Міністрів України, пунктами пропуску (пунктами контролю) через державний кордон України та контрольними пунктами в’їзду-виїзду, об’єктами Державної прикордонної служби України (зміни до ст. 10 Закону України «Про Державний кордон України»);
  • Надання Службі безпеки України, її органам і співробітникам, військовослужбовцям Національної гвардії України, а також поліцейським повноваження щодо запобігання, виявлення та припинення порушень порядку та правил використання повітряного простору України експлуатантами безпілотних повітряних суден, зокрема, шляхом примусового припинення польоту безпілотного повітряного судна, зазначив Мельничук.