Посли України мають працювати з країнами-партнерами щодо збільшення надання військової допомоги країні, а також сприяти наданню Києву західних винищувачів F-16, далекобійної зброї, паралельно працюючи над санкційною політикою проти рф. Про це заявив президент Володимир Зеленський на екстреній нараді з керівниками закордонних дипломатичних установ України, передає УНН.

"Що краще нас розуміють у світі, то більше в підсумку можуть робити наші воїни. То більше в нас систем ППО, то більш далекобійні наші можливості, то більше в нас техніки, більше у нас таких важливих, таких дефіцитних снарядів. Світ допомагає тому, кого розуміє... 

Нашої потужності поки все ж менше, ніж нам потрібно, ніж воїнам треба, щоб очевидно переважати над російськими окупантами. Активність нашої дипломатії повинна забезпечити зміну фронтової рівноваги на перевагу України. І це можливо", - наголосив очільник держави.

Він зауважив, що щомісяця додаються нові потужності для України - з виробництва зброї та снарядів, ремонту та обслуговування техніки, а також збільшується виробництво артилерії й ракет. Зеленський зауважив, що метою є зробити оборонно-промисловий комплекс країни одним із найсильніших у Європі.

"Ви повинні краще за всіх знати, якою зброєю володіє держава вашого перебування, яке виробництво здатні налагодити в Україні або разом з Україною компанії держав, на території яких ви щоденно працюєте, та які кроки необхідні, щоб посилити нашу оборонну співпрацю", - підкреслив Зеленський.

Президент поінформував, що восени відбудеться перший форум оборонних індустрій, на час якого дипломати мають працювати над "максимальним представленням" на ньому іноземних компаній та над конкретними проектами. Крім цього, Зеленський нагадав, що цього місяця почнеться тренування українських пілотів на F-16.

"Зараз варто працювати на сто відсотків із країнами, які мають ці літаки і які зможуть нам після навчання їх передати. Це потужне, складне завдання. Якнайшвидше має відбутися постачання та бойове застосування F-16 нашими пілотами. І ви розумієте, про які країни йдеться", - сказав очільник держави.

Він також наголосив на необхідності продовження роботи з партнерами, передусім зі Сполученими Штатами, щодо надання Україні далекобійної зброї. За словами президента, має настати день, коли для ЗСУ так само як Javelin чи HIMARS запрацюють і ATACMS. Щодо протиповітряної оборони Зеленський підкреслив, що потрібно, щоб більше країн приєднувалися до оборонних коаліцій - "з "Петріотів", "Насамсів", «Сампт» і "Айрісів", навіть С-300".

Очільник держави розповів, що паралельно з цим має тривати робота з санкційної політики, "принципове" завдання - "максимально обмежити виробничий потенціал росії та щоденно переконувати партнерів і відповідні компанії, приватні структури закривати всі можливі шляхи постачання критичних компонентів у росію".

"У різних партнерів – різна швидкість санкційної політики. Хтось є лідером, хтось, на жаль, вагається і трішки іноді відстає. Є країни, які допомагають, на жаль, росії обходити санкції, а фактично – продовжувати терор на нашій землі. На жаль... Ми повинні перетворювати такий жаль на новий тиск, на нові рішення заради України та глобальної безпеки... Осінь має стати й часом нового пакету санкцій Євросоюзу проти росії", - підсумував він.