Для захисту України не потрібна стаття 5 договору НАТО, а лише політична воля, зазначив президент.

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому обговорили дві головні теми – фронт та енергетику. Про це він повідомив у Telegram в понеділок, 15 квітня.

Так, глава держави заслухав доповідь головкома ЗСУ Олександра Сирського стосовно ситуації на основних напрямках, оборонних потреб і майбутніх дій наших військ. У свою чергу керівники розвідувальних служб доповіли про ймовірні дії ворога, а міністр оборони – про контракти на постачання зброї, систем РЕБ та дрони.

Також глава держави заслухав доповіді представників енергетичної галузі – Міненерго, Енергоатому, Укренерго, Нафтогазу – щодо зусиль, яких вони докладають для захисту систем, відновлення пошкодженої генерації, перепідключення споживачів. Була і доповідь віцепрем’єра Олександра Кубракова щодо захисту критичної інфраструктури.

Зеленський констатував, що фізичний захист не може повністю вберегти від ударів терористів деякі об’єкти. Це може зробити тільки достатньо ефективна ППО.

"Ми вдячні тим друзям, які це розуміють і швидко відгукнулися на наші заклики підтримати український повітряний щит. Але інтенсивність російських атак потребує більшого єднання", – зазначив він.

Він нагадав, що вільний світ допоміг захистити Ізраїль і це продемонструвало, що "саме таке єднання не лише можливе, а й на сто відсотків ефективне".

"Рішучі дії союзників не допустили успіху терору та втрати інфраструктури й змусили агресора охолонути. Те саме можливе й у захисті від терору України, яка, як і Ізраїль, не є членом НАТО. І для цього не потрібна активація 5-ї статті, достатньо лише політичної волі", – резюмував президент.