Голова держави зазначив, що нині укладені домовленості щодо гарантій безпеки з Німеччиною, Францією і Британією, на черзі - США.

Україна уклала угоди з кількома західноєвропейськими країнами про гарантії безпеки. Мова про Британію, Німеччину та Францію. Про це за підсумками участі в Мюнхенській безпековій конференції заявив президент Володимир Зеленський в ефірі телемарафону Єдині новини.

"Три угоди є. Сьогодні в нас була розмова ще з кількома країнами, є домовленість про безпекові угоди. Навіть конкретизували деякі нюанси, де були питання або розбіжності. Погоджені ще декілька угод. Ми будемо нарощувати ці безпекові гарантії", - розповів голова держави.

Зеленський зазначив, що українська та американська команда вже працюють над угодою між Україною та США і додав, що ці угоди не будуть альтернативою пакета допомоги від США.

Проте лідер країни заявив, що угода з США - дуже важлива, додаткова допомога, на яку зможуть розраховувати українці, не на рік чи два, а на 10 років.

Водночас він додав, що десятирічний термін угод про гарантії безпеки не означає, що саме стільки триватиме війна.

"Ні, це говорить про те, що ці країни з нами, це гарантії безпеки, якщо агресія повернеться, навіть після завершення війни. Там не тільки зброя, там і реконструкція тощо. Тому дуже важливо, що в нас такі довгоочікувані й довготривалі гарантії безпеки з партнерами", - наголосив Зеленський.