Жоден угорський урядовець не захотів зустрітися з американськими сенаторами, які приїхали до Будапешту говорити про вступ Швеції до НАТО.

Двопартійна делегація сенаторів США у неділю, 18 лютого, відвідала столицю Угорщини з офіційним візитом і закликала уряд негайно схвалити заявку Швеції на вступ до НАТО. Але усі члени уряду уникнули пропозиції зустрітися з сенаторами, повідомляє The Washington Post.

Зазначається, що сенаторка-демократ Джин Шахін висловила "розчарування" тим, що жоден член угорського уряду не прийняв запрошення зустрітися з делегацією, але вона "сподівається і оптимістично налаштована" на те, що вступ Швеції до НАТО буде поданий на ратифікацію 26 лютого, коли угорські законодавці знову зберуться на сесію.

У свою чергу демократ Кріс Мерфі сказав, що відмова уряду Орбана від зустрічі була "дивною та тривожною".

Сенатори оголосили, що подадуть до Конгресу спільну резолюцію, в якій засуджується відступ від демократії в Угорщині й міститься заклик до уряду прем'єр-міністра Віктора Орбана зняти свій блок проти трансатлантичної інтеграції Швеції.

У резолюції сенаторів критикуються дедалі тепліші відносини Орбана з Росією і Китаєм і зазначається, що, хоча Угорщина відкрила свої двері для українських біженців, які рятуються від московського вторгнення, вона також "чинить опір і послаблює санкції Європейського Союзу щодо Російської Федерації".


Зазначимо, що Швеція подала заявку на вступ до НАТО у 2022 році. Єдиними країнами, які затягували ратифікацію членства, були Туреччина та Угорщина. Турецький парламент все ж схвалив вступ Швеції до Альянсу.