Європейські члени НАТО заговорили про можливість нападу Росії і відмови США стати на захист.

На Мюнхенській безпековій конференції представники країн-членів НАТО в приватних розмовах обговорювали необхідність підготовки до можливого нападу Росії на одну з них на тлі сумнівів у ролі США в захисті Європи. Про це у неділю, 18 лютого, повідомляє Bloomberg із посиланням на власні джерела.

У матеріалі під заголовком "Союзники України моделюють світ, в якому США відступають" видання зазначає, що "члени НАТО тепер говорять у приватних розмовах про російський напад на одного з них як про небезпеку, що вимагає негайної відповіді, оскільки вони все більше сумніваються в тому, що США збережуть свою традиційну роль захисту Європи як частини альянсу".

"Зростаюча тривога європейських союзників США випливає з усвідомлення того, що вони знаходяться в моменті, коли Росія підбадьорена своїми успіхами на полі бою, США можуть зменшити підтримку їхнього регіону, а вони самі зробили занадто мало, щоб підготуватися [до вторгнення]. Цей песимізм домінував у розмовах цими вихідними на Мюнхенській конференції з безпеки, де лідери і представники оборонних відомств зібралися, щоб підбити підсумки щодо найбільших геополітичних загроз у світі", – описує настрої чиновників Bloomberg, зазначаючи, що президент США Джо Байден зробив все можливе, щоб тільки не використати для опису ситуації слово "паніка".

Присутні високопоставлені представники оборонних відомств висловили занепокоєння нездатністю США надати Україні мільярди доларів фінансування і заявили, що вони планують сценарії, в яких саме це публічне погіршення підтримки може підштовхнути Росію до прямого нападу на союзника по НАТО.