Президент Польщі вважає за необхідне збільшити поріг оборонних витрат країн НАТО з 2 до 3 відсотків ВВП.

Російська Федерація може швидко відновити свій військовий потенціал та напасти на країни НАТО вже у 2026 році. Про це у вівторок, 19 березня, заявив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє CNBC.

"Росія може незабаром мати такий військовий потенціал, що буде в змозі напасти на НАТО вже у 2026-27 роках", - заявив Дуда.

Президент Польщі зауважив, що Європа має бути готовою до такого розвитку подій та вже сьогодні нарощувати свій військовий потенціал. Він припустив, що країни НАТО мають збільшити поріг витрат на оборону з 2 до 3 відсотків ВВП.

"Тривожний дзвіночок дзвонить: до цього ще 2-3 роки, протягом яких нам потрібно нарощувати зусилля, накопичувати боєприпаси, виробляти озброєння, підвищувати безпекові можливості Європи і готуватися до вторгнення таким чином, щоб цього не сталося", - додав він.

Дуда також закликав США продовжувати підтримувати Україну, попередивши, що якщо Росію не зупинити в Україні, то ціна цього питання пізніше різко зросте.

"Ця російська агресія має бути зупинена за будь-яку ціну. Якщо її не зупинити, вона перекинеться, і тоді я боюся, що американських грошей буде недостатньо, щоб зупинити Росію, американські війська повинні будуть втрутитися, а цього ніхто не хоче", - зазначив Дуда.

При цьому він заявив, що "кожен долар, пожертвуваний на підтримку України, кожен Бредлі, переданий Україні, кожна зброя, передана Україні, кожен ящик артилерійських боєприпасів, переданий Україні, віддаляє привид російської перемоги".