Bloomberg зазначає, що боротьба з нелегальними терміналами в Казахстані цього року майже не вплинула на використання Starlink.

Термінали Starlink продаються на чорних ринках по всьому світу, що є глобальною проблемою і ставить під сумнів контроль компанії SpaceX над ними. Про це повідомляє Bloomberg.

ЗМІ зазначає, що в Ємені, де вже десять років триває громадянська війна, урядовий чиновник визнав, що Starlink широко використовується. .

Також термінали використовуються в Судані, де громадянська війна триває вже рік і призвела до звинувачень у геноциді, злочинах проти людяності та втечі мільйонів людей зі своїх домівок. 

Судан обходить блокування, ввозячи Starlink у регіон Дарфур. Пристрої при цьому реєструються в Дубаї. Спочатку їх доставляють літаком в Уганду, а потім через Південний Судан автомобілем у Судан.

У Південній Африці в соцмережах постачальники пропонують активувати термінали в Мозамбіку, де вони ліцензовані, а потім доставити їх клієнтам із Південної Африки.

Жителі країн, де Starlink не має легального покриття, активують термінали в "ліцензованих" країнах або оплачують їх через міжнародні банківські картки.

Урядова боротьба з нелегальними терміналами в Казахстані цього року майже не вплинула на використання Starlink. За словами трейдера, який імпортує обладнання і не хоче говорити про це публічно, дії влади призвели лише до зростання цін на чорному ринку. До втручання уряду клієнти могли купувати обладнання компанії та отримувати його через місцеву пошту.